Wednesday, 21 August 2013

Nikah di Masjid?
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum :')


Alhamdulillah, ramai yang memilih tarikh untuk bernikah lepas raya ni. Tahniah anda telah berpijak lagi satu tangga dalam 7 maratib amal iaitu berumah tangga atau Baitul muslim :')


Teruskan melangkah dengan jayanya untuk membina Ustaziyatul Alam


Dan ramai juga yang memilih masjid tempat berlangsungnya acara akad nikah. Ianya bagus, masjid rumah Allah menjadi saksi pernikahan antum. Tapi yang mencemarkan kesucian masjid itu adalah perbuatan kita sendiri. Tindakan kita sendiri menyebabkan majlis yang penuh barakah dicemari. Permualaan sesuatu mestilah dengan kebaikan tambah lagi permualaan dalam membina keluarga.

Antara perkara yang menghilangkan keberkatan ketika majlis akad nikah di masjid:

#1. Percampuran lelaki perempuan. Sedia maklum bahawa sepupu sendiri bukan mahram kita. Abang ipar, adik ipar lelaki juga bukan. Kehadiran kawan kawan. Jadi ketika majlis berlangsung, kemungkinan untuk bercampur antara lelaki dan wanita itu ada. Dalam kita tak sedar sebab semua sedang sibuk menjayakan majlis.


#2. Aurat. Hal ini amat parah tambah lagi bagi wanita. Langsung tidak menghormati rumah Allah. Ada yang tidak bertudung masuk ke masjid. Yang bertudung juga tidak sempurna mengikut syariat islam. Tabarruj. Bagaimana keberkatan mahu datang? Sedangkan suruhan Allah diabaikan.


#3. Wanita haid. Perkara ini juga sering dipandang remeh semata mata untuk tidak rugi jika terlepas melihat reaksi pengantin ketika akad nikah dijalankan. Tapi lupa akan garis yang Allah telah tetapkan. Malah pengantin perempuan itu sendiri dalam keadaan haid. Allah, macam mana tu?

Rujukan 1 tentang wanita haid : e-fatwa

Click untuk lihat lebih jelas


Rujukan 2 tentang wanita haid : Dari Youtube hukum wanita haid masuk masjid-UAI


Hukum akad nikah mengikut ulama' adalah  #1. sunat , #2. Harus. Kesimpulannya,  BOLEH nak buat akad nikah di masjid. Saya tidak katakan tak boleh, cuma saya mahu antum  fikirkan, kita mahu keberkatan tapi kita sendiri yang menyebabkan keberkatan itu hilang. Kalau boleh jaga adab-adab di masjid ketika akad nikah Alhamdulillah, tak jadi masalah nak nikah di masjid.

Idea untuk menulis tentang ini tercetus sewaktu majlis pertunangan kakak saudara saya, Bapa saudara saya telah menjelaskan kepada keluarga bakal menantunya bahawa, akad nikah beliau mahu adakan di rumah. Beliau sertakan dengan hujah. Alhamdulillah, bapaku juga berfikiran yang sama. Kakak buat akad nikah dulu dirumah :)

Tak perlu mengikut trend jika ianya tidak mendatangkan kebaikan. Islam itu mudah, jangan dipermudahkan.

Menurut Ustaz Azhar Idrus, kita jangan marah orang nak akad nikah di masjid tapi kita marahkan perbuatan mereka yang tidak menghormati masjid ketika akad nikah. Lihat video untuk keterangan lanjut. Tak lama, 2 minit je :')
Selamat pengantin baru buat semua yang nak kahwin! Mabruk! Moga Allah Redha, insyaAllah  :')


6 comments:

  1. kalau time haid pun ramai org tak endah.. tarik jugak pengantin pmpn masuk masjid.. ini kan yg tak tutup aurat.. sedih tgk.. pihak masjid pulak wat tak tahu je nak tegur rombongan yg tak tutup aurat..

    ReplyDelete
  2. setuju. tq fadh atas perkongsian. fadh bile plak? hihi

    ReplyDelete